Pradinis Metraštis Nitratai vaisiuose ir daržovėse

Nitratai vaisiuose ir daržovėse

: admin

Lieporių gimnazijos trečios klasės gimnazistai biologijos pamokoje padedami mokytojos Kristinos Ališauskaitės atliko laboratorinį darbą tema „Nitratų ir nitritų nustatymas vaisiuose ir daržovėse”. Bandymui buvo naudojami namuose savo reikmėms auginti ir parduotuvėje pirkti vaisiai ir daržovės. Į iš turimų produktų gautas sultis buvo įdėtos indikatorinės juostelės nitratams ir nitritams nustatyti. Kuo ryškesne purpurine spalva nusidažo juostelės, tuo daugiau nitratų ar nitritų aptinkama. Rezultatai nenudžiugino: iš tyrimui naudotų morkų, svogūnų, bulvių, obuolių, ridikėlių, agurkų, pomidorų, paprikos,  bananų, pasiflorų, apelsinų nitratų ir nitritų neaptikta tik svogūnuose, apelsinuose, pasiflorose ir obuoliuose. Daugiausia nitratų ir nitritų sankaupų nustatyta ridikėliuose ir agurkuose. Atlikus tyrimus aptarta, kuo nitratai ir nitritai pavojingi žmogaus sveikatai, kaip jie patenka į maisto produktus bei ką reikėtų daryti norint sumažinti su maistu gaunamų nitratų ir nitritų kiekį. Tokios pamokos ne tik padeda geriau suvokti teorinę medžiagą, bet ir prisideda prie gimnazistų sąmoningumo ugdymo bei verčia susimąstyti apie kiekvieno galimybę prisidėti prie švaresnės gamtos.

Šiaulių Lieporių gimnazijos mokytoja Rita Norkutė

Galbūt Jus sudomins

Ši svetainė naudoja slapukus. Jie naudojami tam, kad būtų užtikrintas interneto svetainės tinkamas veikimas. Sutinku